Op verkenning in de zorg

DSC02517

Welkom op mijn blog. Op deze plek doe ik verslag van mijn verkenningstocht in de zorg. De zorg is voor mij een nieuwe wereld die ik graag beter wil leren kennen. Ik ben gefascineerd door de vele veranderingen die op dit terrein aan de orde zijn, en ik verwacht dat ik hier zelf een bijdrage aan kan leveren.

Op basis van mijn ervaring met organisatieontwikkeling en stads- en gebiedsontwikkeling heb ik geleerd hoe succesvol kan worden samengewerkt, wat het betekent om integraal te werken en op welke manier de overheid veranderingen kan faciliteren. Ook mijn kennis en ervaring met gemeentelijke grondbedrijven zou van pas kunnen komen.

Ik spreek met verschillende mensen over hun kijk op de veranderingen in de zorg en welzijn. Ik zal proberen antwoord te krijgen op vragen: wie zijn de belangrijkste actoren? Wat willen ze bereiken, en welke knelpunten komen ze tegen. Met wie wordt er samengewerkt? En op welke verschillende manieren vullen gemeenten hun rol in? En last but not least: hoe veel rekening wordt er gehouden met wat mensen zelf willen?

Daarnaast bezoek ik een aantal seminars en lees ik artikelen die betrekking hebben op de zorg. Ik zal mijn conclusies in blogs verwoorden. Dat is voor mij een mooie oefening in verhalen vertellen. En ik hoop dat ik lezers kan inspireren om mee te gaan denken over ontwikkelingen in de zorg en de rol die zij hierin kunnen spelen.

Het idee om op verkenning te gaan ontstond toen ik samenwerkte met partijen om tot nieuwbouw te komen van een verzorgings-/verpleegtehuis in Vlaardingen. Ik realiseerde me in deze situatie aan den lijve dat door de overheid gewenste ontwikkelingen uiteindelijk door anderen in de praktijk gebracht moesten worden. En het lonkte om ook zelf eens aan die kant te staan: “met de poten in de klei”.

Aanvankelijk ontstond het plan dat ik een stage zou gaan lopen in dat verpleegtehuis. Er kwam echter een kink in de kabel. De betrokken bestuurder vertrok en zelf had ik alle aandacht nodig om mijn schoonvader te ondersteunen. Als zijnde “ontspoorde mantelzorger” moet hij voor de rechter komen. Zal de rechter rekening houden met het feit dat hij gehandeld heeft als mantelzorger? Ik hoop het echt. Ik zal daar later tijdens mijn verkenningen op terug komen.

Inmiddels heb ik verschillende mensen gesproken en een aantal seminars gevolgd die mooie aanleidingen vormen voor nieuwe verhalen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bladwijzer de permalink.

One Response to Op verkenning in de zorg

  1. Ha Nelly,

    wat goed van je om je tocht zo publiek te delen! ik moest meteen denken aan een collega die onlangs zei; ‘de noodzakelijke veranderingen zitten tússen de sectoren; niet erin’. met jouw ervaring in en om de stad en je scherpe blik ben je bij uitstek geoutilleerd om verrassende verbindingen in het zorgdomein te maken, zo verwacht ik.
    Je hebt er een vaste lezer bij.

    CA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *